Jeg har skrevet om Morten Schakenda tidligere. Denne kokken som hoppet av resteurantkjøret i hovedstaden, og åpnet sitt eget bakeri i Lom. Med stor suksess. Heldigvis har han også gitt ut kokebøker, og i en av disse står oppskriften på hveteboller. Han sier selv at oppskriften er nesten identisk med den de bruker på Åpent bakeri. Uansett er det en grei oppskrift, med veldig godt resultat!
Bollene blir store. Og ikke alt for søte. Og, som Schakenda selv sier; «Hva er bedre enn å sette tennene i en fersk hvetebolle? Jo, det er å sette dem i en til!»
Til 24 boller:
- 1 kg hvetemel
- 1/2 liter helmelk
- 150 gr sukker
- 1 ts salt
- 1 ts kardemomme
- 1 stort egg
- 50 gr gjær
- 150 gr smør i terninger
Elt sammen mel, melk/gjær, sukker, salt, kardemomme og egg i bakemaskin. La deigen eltes lenge. Gjerne 15 minutter. Tilsett smøret i terninger, og la maskinen jobbe smøret inn i deigen litt etter litt. Deigen skal slippe bollen helt, og ikke feste seg til fingrene. Her er det også fint å la maskinen jobbe ett kvarters tid. La deigen heve til dobbel størrelse under plast.
Form til 24 boller, og legg de på et bakebrett. Dekk dem til, og hev de i ca en times tid. Til dobbel størrelse.
Pensle med egg, og stek på ca 200 grader i ca 15 minutter.
Super blogg du har Marte! Finner stadig gode oppskrifter her hos deg!
Hei, Ingvild! Så hyggelig at du synes det!