Gutta mine har en forkjærlighet for gjærbakst. Særlig da av den søte sorten. Og i det siste har skoleguttene blitt veldig glad i disse «kanelgriflene» som en får kjøpt på pose. Industribakt. Og da måtte jeg jo selvsagt forsøkte på å lage de selv. Det var egentlig ikke så veldig vanskelig, og de smakte mye, mye bedre! Oppskriften gir ca 40 stk, men de er perfekte å fryse ned, for de tiner så fort!
- 1 pakke gjær
- ca 8 dl hvetemel
- 3 dl lettmelk
- 100 gr smelta smør
- 1 ts kardemomme
- 1/2 ts salt
- 1/2 dl sukker
- 1 egg
Smørblanding:
- 50 gr mykt smør
- 1 ss brunt sukker (kan erstattes med vanlig sukker)
- 1 ss vanlig sukker
- 1 ss kanel
Rør sammen det tørre. Smelt smøret, og varm melk og smør til ca 37 grader. Rør ut gjær i melkeblandingen. Elt sammen deigen i en kjøkkenmaskin. La gjerne maskinen gå minst fem minutter. Hev deigen til dobbel størrelse.
Kjevle ut et rektangel, og del denne på langs. Nå har du to, lange rektangler. Smør på smørblandingen på den ene firkanten. Rull sammen deigen, og trykk pølsa litt flat. Skjær i ca 3 cm store biter, og legg disse på en stekeplate med bakepapir. Gjenta det samme med det andre rektangelet. La bollene heve ca 30 minutter. Pensle med egg, og stek på 225 grader i ca 5-8 minutter.
Legg igjen en kommentar