Så har jeg endelig fått laget mitt første brød av surdeig. Jeg tør ikke helt lage et «ekte» surdeigsbrød, enda, så det ble denne varianten til Morten Schakenda. Med litt gjær. Tre, fantastiske brød. Nesten fem timer. (Pluss de 7 dagene det tok å lage surdeigbasen). Var det verdt det? Åh, ja! Så absolutt! Tror jeg trygt kan si at jeg aldri har smakt et så godt brød noensinne. Det var helt fantastisk godt. Ikke for surt, ikke for tungt. Helt perfekt. Så jeg enbefaler virkelig å prøve. Vær tålmodig, la deigen heve. Og hvile. Lenge. Det er verdt det!
Til tre brød, brukte jeg:
- 1,3 kg hvetemel
- 50 gr sammalt rug, grovt
- 5o gr siktet rugmel
- 50 gr sammalt hvetemel
- 50 gr (3 ss) maltekstrakt
- 1 1/4 liter kaldt vann
Bland alt dette sammen. Elt deigen lenge i maskin – minst 15 minutter. La deigen hvile i bollen 30 minutter.
Tilsett:
- 25 gr salt
- 40 gr surdeigsbase
- 20 gr gjær
Elt deigen i 15-20 minutter til. Smør en stor bakebolle med bakespray, og legg deigen oppi. Dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Hos meg tok det 2,5 timer. Del deigen i tre emner, og lag disse runde. La de hvile på en melete benkeplate i ca 1 time under folie. Form brødene til den fasongen du vil ha (dette heter å «slå opp brødene»), og legg dem på en melete stekeplate. Strø mel oppå brødene, og la de så heve til dobbel størrelse igjen. Under folie.
Snitt brødene på toppen, og sett dem inn i ovnen (som er 220 grader). Slå i litt vann i bunnen av stekeovnen. Dette gir damp, som igjen gir en fin skorpe. Skru ned varmen til 175 grader etter fem minutter, og stek brødene 40 minutter til.
Avkjøl på rist.
Oppbevar brødene i et kjøkkenhåndkle.
Legg igjen en kommentar